Разкошен гювеч със свинско


Вкъщи всички много обичаме гювеч. Дали ще е постен или с някакво месо, не отказваме никога. А се и готви много лесно и не е нужно да му отделяш кой знае колко време. Може да си го сложиш да се пече и да си вършиш друга работа. Този път обаче гювеча се хареса особено много. Месото вътре се разпадаше, толкова беше сочно и приятно сготвено. Реших да го пека както правя капамата - първо на високи градуси за малко и после няколко часа на ниски. Резултатът беше чудесен.
Даже вчера един приятел дойде на гости след работа и му сипах да хапне и много му хареса.
Честно казано с продуктите може да се експериментира според вкусовете. У дома не се приемат добре тиквички и патладжани или гъби в гювеч и липсват при мен.

Понеже гърнето ми е в другото "вкъщи" използвах голяма йенска тенджера с капак.

Продукти: 6 големи картофа, 3 големи свински вратни пържоли, 2 шепи замразен зелен боб, 10-тина броя замразена бамя разрязана на 2, 1 морков, 1 буркан домати за готвене с печени белени чушки (или 1 буркан гювеч), сол, около 50 мл вода (може и без нея по принцип, но вкъщи обичат да има повечко сосче)

Пържолките се осоляват и се нарязват на кубчета. Картофите се обелват, измиват и нарязват на по-едро и се смесват в купа с всички зеленчуци. Посолява се на вкус. Половината зеленчуци се разпределят на дъното на гърнето/йенската, отгоре се нареждат парченцата месо и се покрива с останалите зеленчуци. При желание може да долеете и около 50 мл вода.

Пече се 40 минути на 250 и около 3 часа на 150 градуса.

Може да се наръси с нарязан магданоз при сервиране.

Снимките ми не са особено хубави, защото навън от няколко дни е много мрачно :(




0 comments:

Публикуване на коментар