Коледен мандаринов кекс


Един изключително лесен и икономичен кекс, който може да се поднесе като десерт за Коледа. Без да е претенциозен съчетава две много обичащи се помежду си съставки - мандарини и черен шоколад. Ароматен кекс, който аз направих за колегите на моята половинка. Много съм доволна, че им хареса и долколкото разбрах доста бързо са го унищожили.

Ако искате да го поднесете като закуска с мляко, чай или кафе може да го опростите като го поръсите само с пудра захар както е в оригиналната рецепта.

Аз реших да му придам повече празничност и го залях с глазура от черен шоколад и наръсих с парченца бял шоколад и цветна сребриста захар (нещо, което много рядко си позволявам от доста време насам, но исках да е бляскав и да сияе).

Адаптирано от тук. Добре, че има гугъл преводач, защото аз испански не говоря, а като видях снимката на този сияещ в оранжево кекс в pinterest веднага ме спечели.


Продукти: 4 яйца - разделени жълтъци от белтъци, 150 г кристална захар (по принцип за почти всички сладкиши използвам кафява захар, но тук реших да сложа бяла за да остане светъл кекса), 80 г разтопено масло, 120 г брашно, 1 пак. бакпулвер, 2 прахчета ванилия, щипка сол, 115 мл прясно изцеден сок от мандарини и настърганите кори от тях.
масло и брашно за намасляване и поръсване на формата за печене.
за заливката: 100-120 г черен шоколад, 1 с.л. краве масло, 2 с.л. прясно мляко
за поръска: по избор - захаросани мандаринови корички, бял шоколад, сушени плодове, ядки, цветна захар и т.н.


Фурната се загрява на 180 градуса. Форма за кекс с диаметър 22 см се намаслява добре с масло и се поръсва с брашно като излишното се изтупва.

Белтъците се разбиват на сняг, но не твърд, а до меки върхове. Оставят се в хладилника докато се приготви останалата смес.
Жълтъците се разбиват със захарта докато удвоят обема си и станат на гъст крем. Добавя се маслото и се обединява добре.

Сухите съставки (брашно, сол, ванилия, бакпулвер) се смесват и при тях се изсипват мандаринените настъргани корички като се разбъркват добре. Целта е да се обере влагата и те да не потънат на дъното на кекса.

Обединяват се сухите съставки с яйчената смес като се редуват с мандаринения сок. Малко брашнена смес -> малко сок от мандарини.

Накрая с помощта на дървена или силиконова шпатула се добавят и разбитите белтъци като се разбърква много внимателно за да остане сместа въздушна.

Изсипва се във формата и се пече около 30-40 минути или докато забита клечка в средата на кекса излезне суха без полепнали по нея трохички.

Изважда се от фурната и се оставя за десетина минути във формата след което се обръща върху чиния.

Когато вече е изстинал се приготвя заливката като се разтапят на най-ниската степен в микровълновата. Кексът се полива и се украсява.

* Може да се добавят шоколадови парченца към тестото







0 comments:

Публикуване на коментар