Кексчета с авокадо


Тази рецепта се роди в момент в който нямах почти нищо в хладилника и шкафовете и исках да направя нещо сладко. Казах си, трябва да е нещо с 1 яйце, защото имах само него. Първоначално се сетих за рецептата на Йоли за кейк с авокадо и лайм, но нямах нужните продукти. Тогава попаднах на рецепта за мъфини с авокадо и боровинки и си я нагласих според наличностите. Бях много изненадана от резултата, защото в рецептата няма никаква мазнина, а станаха чудни и не се лепят за хартиените чашки. Адаптирана е от тук.


Продукти за 12 броя: 2 ч.ч. брашно*, 2 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, щипка сол, 1 авокадо (обелено и намачкано с вилица, 1 ч.ч. захар, 1 яйце, 1 шушулка ванилия, 1 с.л. настъргана портокалова кора, 1 ч.ч. кисело мляко 1

за хрупкавата поръска:
3 с.л. масло, 1 ч.л. канела, 1/4 ч.ч. брашно, 1/3 ч.ч. захар

Авокадото се разбива с миксер на гладък крем със захарта. Добавя се яйцето и се разбърква добре. Прибавят се остърганата вътрешна част на ваниловата шушулка, портокаловата кора и киселото мляко. Смесват се сухите съставки и се прибавят към сместа.

За хрупкавата поръска се смесват всички продукти докато станат на трохички.

Фурната се загрява на 190 градуса. В тавичка за мънифи се поставят хартиени капсули.

За да станат по интересни отделих малко от сместа и сложих към нея 2 с.л. горчиво какао. Част от мъфините направих само от зелената смес, част шарени с двата цвята тесто, част само какаови. На някои мъфини поръсих от хрупкавата поръска, други оставих без нея. На няколко мъфина сложих в средата по 2 череши от сладко.

Пекат се докато забодена клечка в средата излиза чиста без полепнала смес. Около 30тина минути.



* 1 ч.ч. = 240 мл


0 comments:

Публикуване на коментар