Курабийки със сушени плодове


Най-накрая успях да намеря малко време за блога и коледни сладки. Тези курабии са много уханни и изпълнени с вкусове. Може да използвате различен набор от сушени плодове. Рецептата адаптирах от тук. С чаша мляко или чай спокойно можете да зарадвате себе си и семейството си за следобедна закуска.


Продукти: (за 15-тина броя сладки): 1/3 ч.ч. олио, 1/3 ч.ч. кафява захар, 1 яйце, 1 ч.ч.  брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. смесена подправка за коледни сладки (опция), 300 г сушени плодове* - нарязани на дребно (аз използвах сушени череши, сини сливи, червени боровинки и кайсии), 80-100 г нарязани на едро сурови орехи**

* може да използвате и захаросани цитрусови кори, стафиди, смокини и всичко, което обичате
** може да използвате всякакви любими ядки


Фурната се загрява на 180 градуса и тавичка се застила с хартия за печене.

Олиото и захарта се разбъркват добре с тел. Към тях се добавя яйцето и подправките. След това брашното, солта и бакпулвера и се разбърква добре докато сместа стане еднородна. Накрая се добавят сушените плодове и ядките. Разбърква се с дървена лъжица. Оформят се топки с големината на голям орех и се подреждат на разстояние в тавата. Може да се приплеснат малко отгоре. Пекат се докато станат леко златисти отгоре. Около 15-20 минути. Оставят се да изстинат върху решетка и се прибират в плътно затворена кутия. След ден два стават още по хубави за хапване. Може да се поръсят леко за по примамлив вид с пудра захар.








2 коментара:

  1. Страхотни са!
    Опекох една доза със сушени кайсии, стафиди, боровинки и орехи.

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че са Ви харесали! :)
    Сърдечни поздрави!
    Галя

    ОтговорИзтриване