Ягодов сладкиш с бишкоти


Това е един много вкусен и ароматен сладкиш, който приготвих за рождения ден на баба в началото на този месец (много, много й хареса) и също рецептата с, която участвам в новия ягодов брой на електронното блогърско списание So Into Food
Списанието можете да разгледате онлайн или да си го свалите напълно безплатно. Броят е много интересен и много розов и ароматен. Предизвикателството на броя са ягодите :)


Продукти: 20 бишкоти

около 200 г пресни ягоди, сокът от половин лимон, малко вода и пудра захар на вкус за напояване на бишкотите

за крема: 600-700 г пресни ягоди, 600 г заквасена сметана, 200 г сладкарска сметана за разбиване, сокът от 1 лимон, 20 г желатин на листа , пудра захар на вкус ако е необходимо

100-200 г пресни ягоди




Сладкарската сметана се разбива до меки върхове. Ягодите (600-700 г) се смилат в чопъра с милоновия сок. Желатина се накисва в малко вода. Ягодовата смес се загрява и в нея се разтваря желатина напълно. Оставя се леко да изстине след което се добавя постепенно към заквасената сметана. Прибавя се и захар ако е необходимо. Ягодовата смес се добавя постепенно към разбитата сладкарска сметана и се разбива с миксер.

Сместа за напояване на бишкотите се смила в чопър. В подходяща форма се подреждат - ред напоени бишкоти, ред крем, нарязани на дребно пресни ягоди - ред бишкоти - крем. Аз използвах форма за хляб. Може да се използва и кръгла, правоъгълна, каквато прецените, че ще ви е най-удобна.

Може да се украси с разбита сметана и пресни ягоди.

Сладкиша се оставя за поне 5-6 часа в хладилника. При мен подреждането на сладкиша започна с крем и накрая завърших само с бишкоти напоени от едната страна тъй като го обръщах наобратно.






0 comments:

Публикуване на коментар