Сладкиш Три млека...


... плюс още едно мляко при мен. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Адаптирано от 24 Kitchen. Поради липса на някои продукти замених с това, което имах налично вкъщи. И реших да покрия със свеж крем със заквасена сметана и лимони. Добро решение се отказа... Перфектно се съчетава тази свежест със сочния блат. Прекрасен сладкиш! Канех му се отдавна, но все не му беше време.
Наскоро опитах сладкиша в едно заведение тук във Варна. Беше приятен, но честно да си призная моят е по-вкусен. Не защото аз съм го правила, а защото наистина стана по-вкусен. Макар, че то всичко е въпрос на вкус и на някой може и да не му допадне.

Вчера занесох 3 парчета на работа да опитат и им хареса. Утре ще се събираме с приятели да си правим печено агнешко и ще взема да хапнем и там.

Сладкиша е много деликатен и нежен. Искам да го "подаря" на един от най-близките ми хора, моята приятелка Хиси, която днес има рожден ден. Тя е също толкова деликатна и нежна. Пожелавам й да е много щастлива, обичана, здрава, подкрепяна и да сбъдне мечтите си съвсем скоро! Обичам те, Хиси! 





Продукти: за блата: 4 яйца, 1 ч.ч. захар, ванилия, 130 мл разтопено и леко охладено краве масло, 60 мл прясно мляко, 1 пак бакпулвер (10 г.), 1 и 1/2 ч.ч. брашно, щипка сол

 За заливката: 1 консерва подсладено кондензирано мляко, 1 ч.ч. сметана (ако не е посдладена може да се сложи захар на вкус), 1 ч.ч. прясно мляко, ванилия

за крема: 800 г заквасена сметана, сокът от половин лимон, кората от 1 лимон, ванилия, пудра захар на вкус

за украса: пресни плодове и кора от портокал (или нещо по ваш избор)



 Фурната се загрява на 180 градуса. Тавичка се намаслява с масло и се поръсва с малко брашно, като излишното се изтръсква. Моята тавичка е с размер 35 на 25 см.

В купа се смесват брашното, солта, ванилията и бакпулвера. В друга купа се разбиват яйцата със захарта на гъст крем. Може да се използва и миксер и тел. Прибавят се маслото и млякото и към тях се добавят сухите съставки. Сместа се разпределя в тавичката. Пече се около 30-35 минути или докато клечка забита в средата излезне без полепнали по нея трохи. Оставя се да изстине напълно и се надупчва целия.

Продуктите за заливката се смесват и се изсипва върху сладкиша. Когато попие напълно се покрива и с крема.

Крема се приготвя като заквасената сметана се разбърква внимателно с дървена или силиконова бъркалка със сока и кората от лимон, ванилията и захарта. изсипва се върху сладкиша и се оформя. Оставя се да престои за поне 2-3 часа.

Сервира се с поръсени лимонови корички и сезонни плодове. Да ви е сладко и сочно! :)
Ако и вие като мен сте отлагали дълго направата на този сладкиш - поправете се!
Много е лесен и е просто чудесен!











                                                                                                                                                                            

0 comments:

Публикуване на коментар