Шоколадово портокалов кекс



Снимките са потресаващо грозни, но нямам други. А кексът си заслужава. Много шоколадов, влажен и сочен с деликатен портокалов аромат и вкус.
Доста отдавна го правих, но чак сега идва времето за споделяне :)
Адаптиран е от тук.
Реших да не правя шоколадова заливка отгоре, тъй като у дома го консумират най-вече на закуска с мляко и само го поръсих с пудра захар.



Продукти: 4 яйца, кората от 2 портокала, 80 мл прясно изстискан портокалов сок, 180 мл олио, 300 г кафява захар, 240 мл заквасена сметана, 250 г брашно, 50 г какао, 1/2 ч.л. сода, щипка сол, 1 ч.л. бакпулвер
, ванилия

пудра захар за поръсване

масло за намазване на формата + малко брашно за наръсване.


Фурната се загрява на 180 градуса. Форма за кекс се намазва с масло и се наръсва с брашно, след което излишното брашно се изтръсква.

Сухите съставки се смесват с портокаловите корички в купа.
Яйцата се разбиват с тел със захарта докато се сгъстят леко. Добавят се олиото, портокаловия сок и заквасената сметана и се разбърква добре.
Прибавя се на порции сухата смес и се разбърква добре. Тестото се изсипва във формата и се пече около 45 минути или докато забита клечка в средата излезне напълно чиста, без полепнали трохи. Оставя се за 10-15 минути във формата, след което се изважда и се доохлажда върху решетка.

След като изстине се поръсва с пудра захар и може спокойно да му се насладите с чаша чай :)






2 коментара: