Креолски бананов хляб



Разкошен сладък хляб/кекс/както искате го наричайте с който "изпратихме" последния работен ден на работа. Направих го за да почерпя моите колеги. Както обикновено имах презрели банани у дома и исках да направя нещо ново. Кексът е много ароматен и много вкусен. Адаптиран е от книгата "Малка книга за Шоколада" на Джоан Харис и Фран Уорд. Това е една колаборация между двете и книжката е пъъъълна със шоколадови изкушения. Моята щипка промяна е, че замених млечния шоколад с бял и черен и използвах тъмна захар мусковадо. Стана още по-ароматен. Снимките не са кой знае колко хубави, правих ги на работа, без някакви подготовки.

Веднага споделям и рецептата.


Продукти: 3 презрели банана, намачкани на пюре, 2 яйца, 100 мл олио, 100 г кафява захар мусковадо, 200 г пълнозърнесто брашно, ванилия, 1 бакпулвер, 50 г бял шоколад и 50 черен нарязани на дребно

кафява захар за поръсване, филирани бадеми, 50 г бял и 50 г черен шоколад, разтопени - за украса

Фурната се загрява на 180 градуса. Форма за хляб с размери 20-22 на 8 см се постила с хартия за печене или се намазва с масло и се наръсва с малко брашно като се изтупва от излишното.

Към бананите се добавят захарта и яйцата, както и олиото и се смесват със сухите съставки. Прибавят се и нарязаните два вида шоколад. Тестото се изсипва във формата, наръсва се с кафява захар и се пече около 45-50 минути или докато забита клечка за зъби в средата на кекса излезне чиста, без полепнало тесто и трохи.

Оставя се за 10-15 минути във формата след, което се изважда да изстине върху решетка. След като изстине се покрива с разтопените шоколади и се поръсва с филирани бадеми.

Чудесен е както за десертче, така и за закуска с чаша мляко, кафенце, чайче или каквото обичате.







0 comments:

Публикуване на коментар