Бисквитена торта с рикота и карамелизирани ябълки


Това е една разкошна торта, която измайсторих в неделя сутринта. Имахме гости вечерта, които обичат сладичко и дълго време се чудих какво да направя. Имах във фруктиерата няколко страхотни ябълки, които вече трябваше да използвам за нещо и като се разрових в хладилника и видях, че имам и маскарпоне и рикота и бързо реших. Получи се страхотна комбинация и всички много я харесаха.



Продукти: около 300 грама обикновени бисквити, 1 ч.ч. подсладено мляко за потапяне на бисквитите

за карамелизираните ябълки: 3-4 големи ябълки, изчистени и нарязани на кубчета, 2-3 с.л. масло, 5 с.л. захар, канела (опция)

за крема: 1 пудинг ванилия (използвах в синичките опаковки от Лидл)
2 жълтъка, 500 мл прясно мляко, 50 г краве масло, 10 с.л. захар, 1 бял шоколад, 400 г маскарпоне, 400 г рикота



Първо се приготвя крема. Жълтъците се разбиват със 100 мл прясно мляко и пудинга. Останалото мляко се загрява със захарта. Когато кипне се добавя на тънка струя жълтъчно нишестената смес и се бърка до сгъстяване. Сваля се от котлона и се добавят маслото и шоколада. Бърка се от време на време до пълното изстиване на крема.
След това се добавят разбърканите леко с виличка маскарпоне и рикота. Бърка се внимателно докато сместа стане еднородна и гладка.

В тиган се карамелизира захарта с маслото и се добавят нарязаните ябълки. Оставят се докато поомекнат. Може да се добави и канела по избор.

В тавичка (моята беше 20/30 см) се разпределя по дъното няколко лъжици от крема. отгоре се редят ред бисквити, които предварително са потопени за кратко в подсладено мляко.  Слага се 1/3 от крема и отгоре отново се редят бисквити. Слага се другата 1/3 от крема и се разпределят 1/2 от карамелизираните ябълки. Заглажда се добре и се редят още един ред потопени в мляко бисквити. Накрая се завършва с последния крем и другите карамелизирани ябълки.

Оставя се да престои поне 12 часа в хладилника за да омекнат добре бисквитите.







2 коментара: