Дойде ред и за тази тортичка. Брат ми имаше рожден ден в събота и го отбелязахме вчера. Тортичката е лека и съвсем подходяща за топлото време (макар тук да не го срещаме много). Той не обича сладко и по скоро би се зарадвал на торта от картофи и сирене ахаха :) Но ще му направя нещо такова като се прибера в България. А сега ние се почерпихме за негово здраве с тази вкусотия. Правихме и руло от свинско с шунка и домашна сурова наденица. Стана чудно! Това щеше да му се понрави със сигурност. Но въпреки, че не обича сладко аз му посвещавам тази торта :) Свежарка като него. Емо, обичам те, братче! :*

Може да приготвите блатовете от предния ден


Продукти: за блата: 6 яйца, 180 г кристална захар, 160г. брашно, ванилия

за сиропа: 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода, сокът от 1 лимон, ванилия

за желирания крем: 600 г крема сирене, 1 кг плодово кисело мляко (аз в случая използвах ягодов кварк, който е някакви проценти свежа извара и някакви проценти кисело мляко + плодове, може също да се използва натурално кисело мляко и ягодово/малиново/някакво друго пюре), 1 ванилия, захар на вкус (аз сложих 3-4 с.л. пудра захар и тъй като плодовия кварк също е сладък нямах нужда от повече,а и не исках самата торта да е много сладка), сокът от 1 лимон, 20 г желатин (аз използвах на листа), 150 г пресни малини

за втория крем: 400 г заквасена сметана, 200 г сладкарска сметана, 250 г маскарпоне, пудра захар на вкус, сокът от 1 лимон

за украса: пресни плодове (малини, боровинки, касис... може и други), кокосови стърготини, настърган шоколад (използвах био бял шоколад с малини)


Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците на гъст крем със захарта и ванилията. Белтъците се прибавят внимателно към жълтъчената смес и след това се добавя и брашното. Внимателно се разбърква с дървена бъркалка.
Фурната се загрява на 180 градуса. В тавичка или форма за торта с 26-28 см диаметър се поставя хартия за печене се намазва с масло и се поръсва с брашно. Сместа се изсипва и се изпича до готовност. Проверява се с клечка за зъби.
Блатът се изважда върху решетка и се оставя до пълното му изстиване. След това се разрязва на два блата. Може да се раздели сместа и да се изпекат направо два блата на два пъти. Също е вариант.

Сиропът се приготвя като всички продукти се загряват в тебджерка. оставя се да поври 5 минути.

Желатиновите листа се накисват в студена вода за десетина минути и през това време се приготвя крема. Може да се бърка с миксер, аз избрах да го направя с бъркалка. Смесват се крема сиренето, киселото мляко, захарта, ванилията и лимона и се разбъркват добре.

Единия блат се поставя в подходящ поднос в ринг и се напоява, но не прекалено защото ще поеме някаква влага и от крема докато стегне. Отделя се малко сироп за втория блат и в останалия горещ сироп се разбърква желатина докато се разтвори напълно. Тази желатинова смес се разбърква добре в млечната. 2/3 от крема се изсипва върху напоения блат. Отгоре се подреждат малините като се притискат навътре, заглажда се крема отгоре и се поставя втория вече напоен блат. отгоре се изсипва и другия крем. Заглажда се и се оставя в хладилника за няколко часа. Аз я оставих за цяла нощ.

Тук идва момента в който ако не искате да слагате втория крем направо може да подредите пресните плодове отгоре и тогава да сложите в хладилника. Ако решите да направите втори крем като мен...

Смесва се заквасената сметана със захарта и се разбърква с миксер, добавя се сладкарската сметана (моята беше неподсладена) и се разбива за няколко минути на бърза скорост докато стане пухкава сместа. Добавя се лимоновия сок и ванилията и се разбърква още за малко. След това в отделна купа се разбърква с дървена/силиконова лъжица маскарпонето докато стане леко кремообразно (не прекалявайте с бъркането за да не се пресече) и се добавя малко по малко кремът с двете сметани. Оставя се в хладилника за час и след това се изсипва върху тортата, с част от него измазах отстрани.

Украсява се с плодове по избор, кокосови стърготини, шоколад. Оставя се да престои още малко в хладилника и се сервира. :)







Днес имам рожден ден (той почти мина де, наближава 12 часа в България, а и тук не е далече) и всичко е позволено. Ядох китайска храна (беше страшно вкусно, а сервитьорът попита мама и Пасхалис на 18 ли ставам - УАУ! и ми подари бисквитка с късметче :D ) Изядох и едно парче от това божествено брауни, което направих за да почерпя тук. Нямаше за кога да правя торта, а и е все още работната седмица, затова решихме, че ще отпразнуваме моя и рождения ден на брат ми (който е в събота) в неделята и затовага ще направя една вкусна торта.

Получих един мечтан подарък от мама и Пасхалис... Който ме познава, знае колко много обичам да чета. И ето това ме чакаше на масата в китайския след като се върнах от бюфета. Беше чудесен ден :) И мноооооого горещ!


Да ми е честит! Ще бъде използвам стабилно :) И така, стига празни приказки ами да ви представя Негово Величество Малиновото брауни! Мисля, че всички шокохолици ще бъдат запленени. Определено!
Адаптирах рецептата от тази. Оригиналната е постна и не е с обикновено брашно. Ще я пробвам някой ден и в оригинал, но сега реших така да действам :D Изключително вкусен сладкиш, влажен, сочен и много си подхожда с киселите малинки :) Опитайте и няма да сбъркате :)


Продукти: 1 и 1/2 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/2 ч.ч. хубаво какао, 1/4 ч.л. бакпулвер, 2 ванилии,
6 с.л. масло, 120 г черен шоколад, 1 ч.ч. захар, 2/3 ч.ч. шоколадово мляко (може и нормално, аз просто имах едно шишенце шоколадово мляко и исках да го изразходя защото не обичам такова, а мама го купила погрешка), 2 яйца, 100 г черен шоколад нарязан на съвсем ситно, около 150-200 г малини
малко какао за поръсване


В купа се смесват какаото, брашното, солта, ванилията, бакпулвера. Шоколадът се разтапя заедно с маслото на водна баня или в микровълновата на ниска степен. Разбърква се със захарта докато се усвои добре. Прибавят се едно по едно разбитите яйца като след всяко се разбърква добре. Добавя се млякото и се разбърква. Прибавят се сухите съставки и се разбърква като накрая се добавя и нарязания шоколад.


Фурната се загрява на 180 градуса. Тавичка с размер 22/25 см се застила с хартия за печене. Сместа се изсипва в тавичката и се заглажда добре. Отгоре се нареждат малините без да се натискат много.


Пече се за около 30-40 минути или докато забита клечка в средата излезне с полепнала смес, но да не е много. Оставя се в тавичката за 20-тина минути, след това се изважда върху решетка и се оставя да изстине напълно. Наръсва се с какао и се нарязва на парчета.

Да ви е много сладко и шоколадово! Всяка жена се нуждае в живота си от малко шоколад, дори да й е забранен ;)










Тези соленки ги направих миналата неделя за закуска. Много са вкусни и бързи. Може да използвате всякаква шунка. Аз използвах една много хубава пушена шварцвалдска шунка. Преспокойно може да изпозлвате и прошуто, хамон или дори обикновена варена шунка.



Продукти: 1 лист охладено бутер тесто, 8 парчета шунка, 5-6 маслини нарязани на дребно, около 50 грама настърган кашкавал (може и повече)


Листът бутер тесто се развива внимателно и се срязва на две части. Покриват се с кашкавал, шунката и накрая нарязаните маслини.


Завиват се на рула и се режат на "охлювчета" на около 1.5-2 см дебелина. Редят се в застлана с хартия тавичка и се пекат в предварително загрята на 200-210 градуса фурна за 15-тина минути (или докато се зачервят).

Чудесно си подхождат с чаша айрян :)




Днес изобщо не мислехме да готвим вкъщи, но вчера вечерта едната ми сестра се обади и каза, че след като другата няма да идва днес на обяд у дома да отидем ние в тях. И трябваше да се измисля нещо бързо. За обяд направих някаква моя интерпретация на овчарски пай. Чуден стана, но не знам дали ще пиша рецептата, защото нямам снимка на сготвения пай :) А само на подготовката. Имам само една грозна снимка от телефона от тавата. Но може пък след време да допълня с нови снимки. Както и да е. Сега става дума за сладкиши :)

И то не какъв да е, а с моркови. Сетих се снощи, че имам много моркови в хладилника и изнамерих тази рецепта в пинтерест. Малко попромених тук таме. Примерно ми се стори ужасяващо много количеството захар в крема след като го опитах и сложих още една кутия крема сирене и добре, че имах и една малка кутия маскарпоне. Но пък кремът става повече и по-вкусен, та съм доволна от резултата.
Вчера дълго време се чудих на торта ли да ги направя, на мъфинчета ли... във вид на сладкиш със заливка ли и се спрях на този вариант. Получава се доволно количество парчета - 16 и то доста едрички :) Размерът на тавичката ми е 22 на 32 см.
Добавих и малко смлени бадеми в тестото, намалих захарта там, защото ми се стори много. Кексовата част стана много мека и страшно уханна.

Освен сладкиша накрая ще ви покажа и последната работа на мама. Вчера късно вечерта я завърши. С масло е. За мен е просто прекрасна :)

И така... сладкиша :)


Продукти: за блата: 1 и 1/2 ч.ч.* брашно, 1 ч.ч. светла кафява захар, 2/3 ч.ч. олио, 1/3 ч.ч. ябълков сос (или ако нямате може да се замени от същото количество олио. Ябълковият сос, който аз използвах е гъст, като пюре от ябълки. Като се замисля може да замените и с това количество пюре от ябълки за бебета, също е вариант), 1/4 ч.л. сода, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, щипка индийско орехче, 2 ч.л. (равни) канела, 1/4 ч.л. джинджифил на прах, 50 г смлени бадеми, ванилия, 2 ч.ч. едро настъргани моркови, 3 яйца

за крема: 600 г крема сирене, 250 г маскарпоне, 125 г меко краве масло, 2 ч.ч. пудра захар, ванилия

за украса: смлени бадеми



Загряваме фурната на 180 градуса.

В купа се смесват сухите съставки за кекса. В отделна купа се разбъркват захарта с олиото и ябълковия сос. Добавят се яйцата и се разбърква отново. Прибавят се сухите съставки. Отново се разбърква и накрая морковите и смлените бадеми.
Тавичката се намазва с масло и се посипва с малко брашно. Излишното се изтупва. Сместа се разпределя. Пече се за около 30 минути или докато забита в средата клечка за зъби излезне чиста, без полепнали трохи по нея.
Оставя се да изстине напълно.

През това време се разбиват с миксер крема сиренето с маслото, захарта и ванилията. На бавна скорост. След това се добавя маскарпонето и се разбърква с дървена/пластмасова/силиконова лъжица внимателно докато се усвои и стане гладка смес. Бъркайте много внимателно за да не се пресече маскарпонето.

След като сладкиша е изстинал се покрива с крема. Оставя се в хладилника за 2-3 часа за да поеме кекса влагата от крема. Нарязва се на парчета и се наръсва с смлени бадеми.

Може да украсите сладкиша по ваше усмотрение. Аз разполагах само с това, а тук в неделя не работят магазините :)




* 1 ч.ч. = 250 мл


Това е страничката на мама във Фейсбук. Може да разгледате и други нейни работи :) Ето две снимчици от мен:





Доста любопитна комбинация и доста необичайна за лятото :) Не ми беше хрумвало да комбинирам есенно-зимната тиква с летни малини, но ето, че се случи.
Бях решила, че днес ще правя тиквени мъфини с крема сирене за утре, но се оказа, че сестра ми и зет ми няма да идват на гости, а ще сме си само с мама и ми се изпари желанието за мъфини. И за да употребя тиквата реших да направя нещо друго.
Във фризера имах останала малко замразена на кубчета тиква и около 300 грама малини и се загнезди тази идея в главата ми :D Нямах идея дали ще ми хареса въпреки, че обичам и малини и тиква. Даже не просто обичам, а обожавам. Всъщност се получи много приятен крем, който чудесно се допълва от леко киселото желе отдолу.

Може да се направи и само тиквения крем. Много е вкусен и самостоятелно. Но мисля, че наистина се допълва от киселината на малините.

Направих крема в две големи купи, но е по-подходящ да се разпредели в 4 по-малки. Ние просто ще го ядем на два пъти. Не ми се ровеше в шкафа за по-малките, защото бяха по-навътре.

Желатинът ми е на листа, но може да употребявате всякакъв... и на прах и на зърна. Може да използвате и алтернативни продукти за желиране като агар-агар например.


Продукти за 4 порции малки купички: за тиквения крем: около 350 г печена тиква, 3-4 с.л. кварк (или нашенска извара, рикота, квасена сметана, каймак), 5 с.л. захар, 1 ч.л. канела, 2 бр ванилия, 200 мл животинска сметана, 10-12 г желатин

за малиновото желе: 300 г замразени малини, 30 мл ликьор от нар (или друг по избор), 5 с.л. захар, 30 мл вода, 6-8 г желатин


Желатинът за малиновото желе се накисва в студена вода. Ако е на листи като моята няма значение в колко. Ако е в прахообразна форма в около 40-50 мл студена вода и се оставя да набъбне.

Малините се загряват със захарта, ликьорът и 30те мл вода. Аз претрих сместа през цедка защото не можем да консумираме семенцата, а е и по-приятно след това за хапване. Сместа се връща на котлона и се оставя да заври още веднъж. Отстранява се от огъня и се добавя желатина. Бърка се непрекъснато докато се разтопи напълно. Разпределя се в 4 малки купички или чашки и се прибира в хладилника докато стегне напълно. Може да се наклонят подпирайки се в тавичка на една кърпа примерно. Но не е задължително.

Предварително изпечената тиква се пасира с кварка и канелата. Сметаната се кипва заедно със захарта и ванилията. Прибавя се накиснатия предварително желатин и се разбърква до пълното усвояване. Добавя се тиквената смес и се минава с пасатора още веднъж за да сме сигурни, че сместа е станала гладка.

Изсипва се върху вече стегналото желе и се прибира в хладилник да стегне.





Тези разкошни гъбки правих онзи ден за мама. Аз също изядох една. Не бях яла гъби от много месеци. След като ми поставиха диагноза СРЧ логично спрях да консумирам много храни. Гъбите бяха от тях, защото са тежка храна, трудносмилаема. Постепенно обаче опитвам неща, които по принцип не би трябвало да ми се отразяват добре за да видя мога ли вече да ги консумирам. Нямах никакъв проблем от една гъба. Надявам се и в бъдеще да мога понякога да си хапвам. Знам, че в тях няма нищо полезно и са тежки като храна, но толкова ги обичам...

С този пълнеж могат да се напълнят и чушки и да се запекат по същия начин за кратко. Може да се използва и суров - например за пълнеж на рулца от гриловани тиквички, или да се издълбаят пънчета от прясна краставица и да се напълнят с този пълнеж. Идеи много :).


Пълнежът ми стигна за 9 гъби с диаметър около 5 см. Не погледнах грамажа на кутията.


Продукти: 9-10 гъби печурки с диаметър 5 см, 250 г крема сирене, 2 резена ементал/гауда/кашкавал/или друго жълто сирене, 3 резена качествена шунка, на 2 стръка зелен лук само бялата част, подправка по избор + малко настърган кашкавал за отгоре.


Гъбките се измиват, отстраняват им се пънчетата и се подсушават. Кашкавалът, бялата част на зеления лук и шунката се нарязват на ситно и се смесват с крема сиренето и подправките, които сте избрали. Гъбите се пълнят, поръсват се с подправки и кашкавал.



Пекат се в предварително загрята фурна на 180-190 градуса за около 15-20 минути





Този сладкиш направих вчера за да оползотворя едни банани и нектарини. Не знам как да го нарека... бишкотена торта, сладкиш, крем с бишкоти :) Има малко бишкоти котешки езичета и много крем. Но каквото и име да му сложа си остава много лек и приятен сладкиш и е идеален за топлото време (Къде е това топло време тази година?!). Парчетата не стават с идеален разрез защото е повече кремче, но това няма никакво значение. Може вместо в тавичка да се направи и в отделни порцийки в купички.

Лятно време винаги предпочитам плодови сладкиши.

Искам да го посветя на моята приятелка Венета <3 Напоследък нямам много време да й пиша, защото все съм нанякъде, но когато съм си вкъщи и двете обожаваме да си бъбрим. С нея се запознахме преди много години. Мисля, че бях на 18 може би... Пишехме си писма. от онези хубавите на хартия, с цветни химикали и хартия. Пишехме си много дълги писма. Намерихме се в тийнейджърско списание. После тя дойде да учи във Варна. И макар от много време да не живеем в един град приятелството ни си остава силно и хубаво. Споделям с вас една снимка от последната ни среща във Варна :) Венчи, честит рожден ден! Желая ти от сърце да си много щастлива и обичана, да си много здрава, да имаш повече време за релакс и творене и да идем в Бразилия трите с Цвети един ден :D


Продукти: за форма с размер 25/30 см: 200 г бишкоти котешко езиче

За крема: за пудинг крема 500 мл прясно мляко 10-12 с.л. захар, 2 ванилии, 1 пудинг ванилия, 2 жълтъка

400-450 г крема сирене, 400 г заквасена сметана

4 банана, 3 нектарини,200-300 г малини, малко шоколад и подсладено кондензирано мляко за украса


Първо се приготвя пудинг крема. В купичка се разбиват жълтъците заедно с 100 мл прясно мляко и пудинга. Млякото се слага на загрят котлон с ванилиите и захарта. Като започне да ври се изспива на тънка струя пудинг сместа и се разбърква непрекъснато докато започне да се сгъстява.

Оставя се настрани да изстине и се разбърква от време на време за да не хване коричка.

В голяма купа се смесват крема сиренето и заквасената сметана с дървена лъжица. Когато пудинг крема е напълно изстинал се добавя на порции към крема сиренето като след всяка добавена порция се бърка добре до освояването му. Ако не ви е достатъчно сладко може да сложите няколко лъжици от кондензираното мляко или пудра захар, мед. На мен 12 с.л. захар ми бяха достатъчни.

Бананите и нектарините се нарязват. На дъното на тавичка (или в купички ако решите да го представите така) се слага малко от крема. Нареждат се котешките езичета, отгоре се покриват с половината банани и всички нектарини. Изсипва се половината крем. Отгоре се нареждат останалите котешки езичета и се покриват с втората половина от бананите. Заливат се с останалия крем, който се разпределя добре. Настъргва се шоколад, подреждат се измитите и подсушени на домакинска хартия малини и се наръсва с кондензирано мляко по избор. Украсата можете да се направи както ви харесва.

Оставя се да престои няколко часа и може да се сервира. Чудесен сладкиш, ако решите да го изпробвате искрено се надявам да ви хареса!