Постен шоколадов сладкиш


Това е един много вкусен и  сочен сладкиш, с влажна структура. Най-хубавото е, че въпреки, че е толкова шоколадов е абсолютно постен. Няма нито яйца, нито масло, нито мляко.
Извинявам се за ужасните снимки, но този ден в който го снимах цял ден беше изключително мрачно и нищо не се получи. Почти всичко е с неестествени цветове, размазано... избрала съм най-приличните от грозните кадри. И все пак според мен се вижда перфектно колко е апетитен.




Продукти: 2 меки банана, 1/2 ч.ч. ябълково пюре, 1/3 ч.ч. вода, 1 с.л. ябълков оцет, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1/4 ч.ч. захар, 1/4 ч.ч. хубаво тъмно какао, 1 и 1/4 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, щипка сол, 150 г натурален шоколад без млечни продукти (нарязан на дребно или шоколадови капки)


Фурната се загрява на 180 градуса. Тавичка с размери 20/25 см се застила с хартия за печене. 
Бананите се намачкват на пюре. Разбъркват се с тел заедно със захарта, водата, ябълковото пюре и оцета докато станат на хомогенна смес.
Ако прецените, че захарта ви е в повече може да пропуснете бялата захар.
Към влажната смес се добавят брашното, какото, солта и бакпулвера.

Разбъркват се добре. Добавя се 1/2 от шоколада. Сместа се изсипва в тавичката и се заглажда. Отгоре се покрива с останалия шоколад. Пече се около 30-40 минути или докато клечка забита в средата излезне напълно чиста, без полепнали трохи.

Оставя се да изстине и след това се нарязва. Може леко да се наръси с пудра захар или какао за украса.

Чудесен сладкиш по време на пости :) А може да добавите и червени боровинки или стафидки, също някакви ядки и ще се облагороди според мен.

Рецептата е взаимствана от тук.







0 comments:

Публикуване на коментар