Желирана торта с нектарини и маскарпоне



Тази тортичка правих миналата седмица. Нямах възможността да я споделя по-рано, защото първо бях на работа, след това пък с моят любим ходихме в Елена и Трявна. (Ще споделя няколко снимки в края на поста)

И чак сега й дойде ред. Тортата стана разкошна. С много нежен крем, много приятен на вкус. Използвах компот от нектарини, който беше съвсем прясно направен, но може да се използват и пресни, добре узрели нектарини или праскови и да се сиропира с обикновен захарен сироп. Аз използвах сок от компот за това.

Не мога да опиша колко беше прекрасна на вкус, не беше много сладка, просто перфектна за все още горещото време.

Аз я разделих с баба и наши приятели, които също много я харесаха. Формата за торта, която използвах е с диаметър 22 см. Може да използвате и 20 см.


Продукти: за блата: 2 яйца, 125 г захар, кората от 1 портокал, 50 г брашно, 50 г натурално нишесте, 1 ч.л. бакпулвер

за желето: 2 добре узрели нектарини или праскови, нарязани на кубчета или плодовете от 2 компота нарязани, 250-300 мл сок от компота (или лек захарен сок), 9 г желатин

за напояване на блата: сок от компот или лек захарен сироп

за крема: 250 г маскарпоне, 350 г цедено кисело мляко, 400 г заквасена сметана, около 100 мл сок от компот, сокът от портокала и 20 г желатин, ако е необходимо пудра захар на вкус, 2 бр ванилия



Фурната се загрява на 180 градуса. Форма за торта се покрива с хартия за печене.

Яйцата се разбиват на гъст крем със захарта, добавят се портокаловата кора и брашното и нишестето смесени с бакпулвера. Сместа се излива във формата. Пече се около 25 минути или докато клечка забита в средата излезне суха без полепнали трохички.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.

В сока от компот се накисват 9 г желатин. След като набъбне се загрява на водна баня или на ниска мощност в микровълновата. Не трябва да кипва сместа. Само да се загрее за да може желатина да се разтопи. След като се разтопи се смесва с нарязаните на дребно плодове и се оставя за кратко в хладилника докато започне да се стяга.

Блатът се поставя във форма за торта с падащо дъно. Надупчва се и се напоява със сок от компот. Не трябва да се прекалява за да не се разпада.

Когато желето с плодовете е започнало да стяга се поставя в средата на блата. Аз си направих нещо като "ринг" от алуминиево фолио тъй като не разполагам с друго. Затова и не ми е много равен пласта.



Оставя се да се достегне. През това време се приготвя крема. В сока от компот и портокаловия сок се накисва желатина докато набъбне. Сгрява се на водна баня или в микровълновата. Маскарпонето се разбърква леко с дървена или силиконова лъжица. Добавят се към него киселото мляко и сметаната и желатина. Добавя се ванилията и пудра захар на вкус.

Отстранява се ринга около желето ако сте използвали такъв и се залива с крема. Оставя се да се охлади покрита със свежо фолио.

Аз оставих да се стегне за през цялата нощ. Тортата е разкошна!








Идеята за оформлението и блата за тортата взаимствах от една немска книга за чийзкейкове  - 100 рецепти за чийзкейкове. Оригиналът е без желатин и само с маскарпоне, също и сладкарска сметана, също със сладко от череши и желе от череши. Някой ден мисля да опитам и оригиналната рецепта :) Но черешите вече не са в сезон, така че се отлага :)

А ето и няколко красиви снимчици :)






0 comments:

Публикуване на коментар