Lemon Curd / Лимоново сладко


От много години точа лиги по това сладко. Все не се престрашавах да изпробвам, а винаги ми е изглеждало страшно апетитно. Вчера имахме гости. Две приятелки и много исках да направя лимонов чийзкейк.

В събота ходихме в сладкарница Крамер и имаше сред новите им предложения лимонов чийзкейк, който беше вкусен. Аз съм правила страшно много чийзкейкове, но лимонов не бях правила. А сметнах, че ще бъде чудесен сладкиш за лятото и след вечерята ще е достатъчно лек и освежаващ за гостите ни.
Реших се най-накрая да опитам това прословуто лимоново сладко. Дори не знам как точно да го нарека на български език... лимоново сладко, лимоново масло... няма значение. Важното е, че е просто изумително на вкус. Много ми хареса. И хубавото е, че може да се използва както самостоятелно намазано на филийка, бисквитка или нещо такова, така и да се вложи в някой вкусен сладкиш.

Прави се изключително лесно и бързо. И напълно опроверга моите неоснователни страхове, че мога да пресека яйцата. Нищо не се пресече и всичко стана гладко и много вкусно.

От количеството продукти, които използвах се получи едно бурканче (това от снимката). Може би около 200-250 мл вместимост е бурканчето.

Използвайте продукти на стайна температура.

Би могло да се получи и с портокали според мен. Също би станало много вкусно. Сигурна съм в това.

Ако сте любители на лимоните и лимоновия вкус го опитайте непременно.
Съхранява се в хладилник и ще издържи около 1-2 седмици.



Продукти: 2 лимона (използвайте био лимони, защото се използва и кората), 3/4 ч.ч. кристална захар, 1 ванилия, 120 г масло (размекнато, на стайна температура, не разтопено), 1/2 ч.л. натурално нишесте (равна), 2 яйца (М, Л)



Маслото, захарта и кората от лимоните, ванилията се разбиват на пухкав крем (може с миксер, може и с тел). Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбива докато сместа го поеме. Нишестето се разтваря в лимоновия сок и се добавя към основната смес като се разбърква добре. Тази смес се прехвърля в подходящ съд с незалепващо дъно. Поставя се на котлона, на най-ниска степен и се вари като често се разбърква за да не загори. Отнема не повече от десетина минути. Трябва да се сгъсти така, че да се задържа от задната страна на лъжица. Пресипва се в буркан и след като изстине се прибира в хладилника и можете да му се насладите с удоволствие.

Когато опитам с портокали ще споделя резултата задължително :)

Като живота ни сервира лимони освен лимонада можем да си направим и лимоново сладко :) Защо не?

Утре ще се опитам да споделя рецептата за изкусителния чийзкейк.

Адаптирано от тук.





0 comments:

Публикуване на коментар