Разкошен кекс с кисело мляко и канела


Този страхотен кекс правих доста отдавна, но с тази липса на време напоследък все не стигам до него и го отлагам във времето. Сега почивам няколко дни и реших да го споделя. Става много ароматен и влажен кекс, със страхотна текстура. И на всичко отгоре е доста икономичен откъм продукти.

Рецептата е адаптирана от тук. А от тук взех идеята за канеления пълнеж.




Продукти: 250 г качествено кисело мляко, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 пак бакпулвер, 2 ванилии

за канеления пълнеж: 1/3 ч.ч. разтопено масло, 1/2 ч.ч. кафява захар, 2 ч.л. канела, 1 ч.л. брашно, ванилия

пудра захар за поръсване, масло и брашно за формата за кекс


Фурната се загрява на 180 градуса. Форма за кекс с размер 20-22 см диаметър се намазва с масло и се поръсва с малко брашно, като излишното се изтръсква.

Продуктите за канеления пълнеж се смесват и разбъркват докато станат на гладка еднородна смес.

Яйцата се разбиват на гъст крем със захарта, олиото, киселото мляко и ванилията. Към брашното се добавя бакпулвера и тази смес постепенно се прибавя към яйчената смес.

Във формата за кекс се изсипва половината от сместа след което отгоре се разпределя канелената смес като с виличка леко се разбърква отгоре за да стане шарено. Отгоре се изсипва останалата смес за кекса. Пече се около 40 минути или докато клечка забита в средата излезне суха, без полепнали трохи по нея.

Оставя се за 5-10 минути във формата след, което се изважда и се оставя да се доохлади на решетка. Когато кекса е изстинал се поръсва с пудра захар.






2 коментара:

  1. Хм, и тази рецепта ще си запиша:), и хич не се притеснявай - аз публикувам рецепти от преди десетина години, естествено с ужасни снимки, които ще чакат реда си да ги сменя:))

    ОтговорИзтриване
  2. И аз мисля да започна да сменям старите снимки от рецептите, защото тогава снимах с една сапунерка и много от тях изобщо не са хубави. Но ще става постепенно.
    Иначе няма да сбъркаш с това кексче. Става толкова мекичко.

    ОтговорИзтриване