Агнешка супа



Вчера си поръчах в месарницата до нас една агнешка плешка и ги помолих да ми я нарежат на малки парчета за да мога да си разпределя това, което ми е в повече във фризера.

Бяха ми го нарязали на парчета като кубчето на рубик :D

Супата направих днес. Онзи ден на работа ядох за обяд агнешка супа и много се вдъхнових да си направя вкъщи. Отдавна не бяхме яли агнешко месо. Стана разкошна. Сложих и само морков и ориз освен месото.


Продукти: около 700 г агнешка плешка с костите, 1 к.ч. ориз, 1 голям морков, 1/2 глава кромид лук, 2 с.л. сушени зеленчуци за супа, сол на вкус, джоджен, малко магданоз и лющян, 1 ч.л. червен пипер

за застройката: 2-3 с.л. хубаво кисело мляко, 1 яйце

Месото се оставя да се свари в подсолена вода докато омекне напълно и започне да се отделя от костите. Около час и половина - два. Аз използвам газов котлон и варя на умерена температура.

В началото се обира пяната. Когато месото се е сварило се изважда, отстраняват се костите и се начупва на дребни парченца.
Бульонът се прецежда и се оставя да кипне отново. Слагат се настъргания на едро морков, нарязаният на дребно лук, сушените зеленчуци,  оризът. След като омекнат и се сготвят се добавя и месото и останалите подправки. Оставя се да поври още 5-10 минути и се сваля от котлона.

Яйцето и млякото е добре да са на стайна температура. Разбиват се с тел и към тях на тънка струя се добавя от бульона като се бърка непрекъснато за да не се пресече. Когато температурата се изравни след няколко черпака бульон той се връща обратно към супата отново на тънка струя и отново се разбърква непрекъснато.

И вече си имате една вкусна и питателна супа :) Вярно, че все още е лято и не е точно сезона на горещите супи, но като му се дояде на човек... това е положението.





2 коментара: