Сладкиш с моркови, крема сирене и маскарпоне


Днес изобщо не мислехме да готвим вкъщи, но вчера вечерта едната ми сестра се обади и каза, че след като другата няма да идва днес на обяд у дома да отидем ние в тях. И трябваше да се измисля нещо бързо. За обяд направих някаква моя интерпретация на овчарски пай. Чуден стана, но не знам дали ще пиша рецептата, защото нямам снимка на сготвения пай :) А само на подготовката. Имам само една грозна снимка от телефона от тавата. Но може пък след време да допълня с нови снимки. Както и да е. Сега става дума за сладкиши :)

И то не какъв да е, а с моркови. Сетих се снощи, че имам много моркови в хладилника и изнамерих тази рецепта в пинтерест. Малко попромених тук таме. Примерно ми се стори ужасяващо много количеството захар в крема след като го опитах и сложих още една кутия крема сирене и добре, че имах и една малка кутия маскарпоне. Но пък кремът става повече и по-вкусен, та съм доволна от резултата.
Вчера дълго време се чудих на торта ли да ги направя, на мъфинчета ли... във вид на сладкиш със заливка ли и се спрях на този вариант. Получава се доволно количество парчета - 16 и то доста едрички :) Размерът на тавичката ми е 22 на 32 см.
Добавих и малко смлени бадеми в тестото, намалих захарта там, защото ми се стори много. Кексовата част стана много мека и страшно уханна.

Освен сладкиша накрая ще ви покажа и последната работа на мама. Вчера късно вечерта я завърши. С масло е. За мен е просто прекрасна :)

И така... сладкиша :)


Продукти: за блата: 1 и 1/2 ч.ч.* брашно, 1 ч.ч. светла кафява захар, 2/3 ч.ч. олио, 1/3 ч.ч. ябълков сос (или ако нямате може да се замени от същото количество олио. Ябълковият сос, който аз използвах е гъст, като пюре от ябълки. Като се замисля може да замените и с това количество пюре от ябълки за бебета, също е вариант), 1/4 ч.л. сода, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, щипка индийско орехче, 2 ч.л. (равни) канела, 1/4 ч.л. джинджифил на прах, 50 г смлени бадеми, ванилия, 2 ч.ч. едро настъргани моркови, 3 яйца

за крема: 600 г крема сирене, 250 г маскарпоне, 125 г меко краве масло, 2 ч.ч. пудра захар, ванилия

за украса: смлени бадеми



Загряваме фурната на 180 градуса.

В купа се смесват сухите съставки за кекса. В отделна купа се разбъркват захарта с олиото и ябълковия сос. Добавят се яйцата и се разбърква отново. Прибавят се сухите съставки. Отново се разбърква и накрая морковите и смлените бадеми.
Тавичката се намазва с масло и се посипва с малко брашно. Излишното се изтупва. Сместа се разпределя. Пече се за около 30 минути или докато забита в средата клечка за зъби излезне чиста, без полепнали трохи по нея.
Оставя се да изстине напълно.

През това време се разбиват с миксер крема сиренето с маслото, захарта и ванилията. На бавна скорост. След това се добавя маскарпонето и се разбърква с дървена/пластмасова/силиконова лъжица внимателно докато се усвои и стане гладка смес. Бъркайте много внимателно за да не се пресече маскарпонето.

След като сладкиша е изстинал се покрива с крема. Оставя се в хладилника за 2-3 часа за да поеме кекса влагата от крема. Нарязва се на парчета и се наръсва с смлени бадеми.

Може да украсите сладкиша по ваше усмотрение. Аз разполагах само с това, а тук в неделя не работят магазините :)




* 1 ч.ч. = 250 мл


Това е страничката на мама във Фейсбук. Може да разгледате и други нейни работи :) Ето две снимчици от мен:




0 comments:

Публикуване на коментар