Великденски курабии - два вида от едно тесто


Много се чудех откъде да започна. Не успях да публикувам дори поздрав по време на празниците, защото имах адски много работа. В събота цял ден правихме козунаци с мама, курабии и т.н. После на другия ден пак нямах време...

Реших да започна с курабиите. Рецептата е от шшефката на мама. Кваркът е вид извара, която аз не съм откривала във Варна. не знам дали я има някъде другаде в Бг. Но ако няма спокойно може да се замени със заквасена сметана, понеже е със сходна консистенция или смесени пасирана нашенска извара със заквасена сметана. Аз използвах портокалов кварк, вътре с портокалови корички. Чуден!

И да не забравя, че какъвто съм заплес!

Честито Възкресение Христово! Бъдете много здрави, благословени и изпълнени с положителни емоции и надежди!


Продукти за основното тесто: 250 г кварк (аз използвах портокалов) или някой от вариантите, които ви споделих по горе, 1 ч.ч. захар, около 500 г брашно, 2 яйца, 1/2 ч.ч. олио, 1 пак бакпулвер (аз използвах бакпулвер, който вътре е с шафран и курабийките станаха по-оранжевки), ванилия, портокалови корички от 1 портокал, портокалова есенция
карамфилчета или парченца стафидки за очички на пиленцата.

за другата част от тестото: 50 г филирани бадеми, 50 г нарязани стафиди.
жълтък разреден с 1 с.л. мляко, кристална захар за поръсване

Замесва се не много твърдо тесто с продуктите. Тестото се разделя на 2. В едната половинка се добавят стафидите и бадемките, другата половина си остава така.



Фурната се загрява на 180 градуса. Постила се хартия за печене върху тавичка. От тестото без добавки се откъсват топчета с големина на голям орех и се правят на фитилчета с дължина около 25 см.


В средата да са малко по-тънки фитилчетата. Връзват се на възелчета. Едната страна се прищипва леко за клюнче. Поставят се карамфилчета или парченца стафида за очета. Опашката отзад се приплесва и се срязва на 3-4 места.



Подреждат се в тавичка и се пекат до зачервяване в крайчетата. Около 20-25 минути. Зависи от фурната ви.




През това време се оформят другите курабийки. Постила се хартия за печене върху тавичка. От тестото се откъсват отново парченца с размер на голям орех. Правят се на фитилчета като се оставят по-тънички в края и се свързват на гевречета. Подреждат се в тавичка, намазват се с жълтък и се поръсват с кристална захар. Пекат се същото време или докато се зачервят приятно.




0 comments:

Публикуване на коментар