Най-вкусните и лесни печени картофки


Вече се чудя как да приготвям картофите защото малко ми писнаха и вчера докато си ровех в Пинтерест попаднах на тази идея.
Имах 6 картофа и веднага се залових да ги правя.
Правят се с масло, но за постен вариант то може да се замени с растителна мазнина (зехтин, олио и т.н.)
Базовата рецепта е супер елементарна... трябват ви само картофи, масло и сол, но може да бъде разнообразена по много начини с различни подправки. Опитайте ги и няма да сбъркате. Аз вчера за обяд ги ометох почти всички. Изобщо не усетих, че накрая останаха само две половинки :D
Отвън стават с приятна коричка, а вътре мекички като душички :)


Продукти: 6 картофа, 2 с.л. масло, сол на вкус

Фурната се загрява на 220 градуса. Картофите се измиват, обелват и срязват на половинки. В тавичка се поставя мазнината и се разтапя във фурната.
Солта се наръсва върху разтопената мазнина. Отгоре се нареждат половинките картофи с плоската част надолу. С четка се взема от мазнината в тавичката и се намазват и гръбчетата им след което се наръсват със сол.
Пекат се около 40 минути или докато станат приятни златисти отвън и меки отвътре. Може да се провери с клечка или вилица дали са сготвени.
Оставят се за няколко минути да изстинат и се сервират. Аз си ги хапнах като основно, но са перфектна топла гарнитура за риба или месо.

*Вариант е да добавите освен солта любимите си подправки и/или настърган пармезан.



0 comments:

Публикуване на коментар