Десерт с банани и грис


Аз както винаги имам супер много банани, май трябва да започна да купувам по-малко, защото се оказа, че максимум мога да изяждам по 1 банан на ден до 100 г.
Както и да е... сладкишът се получи много интересен, а и много красив. Някак с много натурален вид, ненатруфен. Хареса се. Доволна съм.
Вярно, че не ми е особено позволено да ям сладкиши, но не мога да спра да ги правя като ми действат така разтоварващо. Тепърва тези седмици ще има да разучавам диетата и да открия леки алтернативи като за мен :) Все ще има нещо.

Адаптирах рецептата от тук. Може би ще се получи и с царевичен грис и някакво безглутеново друго брашно за безглутенов вариант. Ще пробвам като разуча диетата си.


Продукти: 1 ч.ч. пшеничен грис, 1 ч.ч. бяло брашно, 1 ч.ч. кафява захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 коф. кисело мляко (280 г), намачкани на пюре два зрели банана (средна големина), 1 пак. бакпулвер, 2-3 с.л. брашно от рожков, ванилия, 2 банана нарязани на колелца за отгоре и пудра захар за поръсване.


Млякото се разбърква със захарта и пюрето от банани, добавя се и олиото и след това брашната смесени с бакпулвера и ванилията. Разбърква се много добре.

Фурната се загрява на 180 г. Тавичка с размер 24 см в диаметър се покрива с хартия за печене и сместа се изсипва и заглажда в нея. Отгоре се подреждат банановите реценчета. Пече се около 40 минути или докато клечка забита в средата на кекса излезне чиста без полепнали трохички по нея. Оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар.


* Чаената чаша, която използвам е с 250 мл вместимост.
** Може да експериментирате с добавките към кекса - ядки, шоколад, сушени плодове, какао, може да го сиропирате или разрежете на две и направите като торта с любим крем. Малко по-зърнест е заради гриса и е много интересен.






0 comments:

Публикуване на коментар