Валентински бухти със сирене


Не, че има нещо валентинско в тях, но още вчера реших да изненадам моя мъж с това за закуска. Не сме от най-празнуващите, но харесвам този празник макар и да не е наш. Просто обичам положитените неща в живота и ако сме "откраднали" нещо положително от някой народ... защо не? Ако това ни кара да се чувстваме приятно и ни носи радост.
Аз за съжаление не успях да се насладя на бухтичките, защото... ами защото край на пърженото завинаги :) Не, че преди ядяхме много пържени неща вкъщи, но ей така от време на време се случваше да похапнем бухтички или мекички. Е, другите ще си хапват де.
Бухтичките са малко по-различни. Притеснявах се дали ще се получат защото в момента в който разбих яйцето и изсипах млякото със загасената сода видях, че почти нямам бяло брашно :) Имах малко бяло, смес от пълнозърнесто пшенично с ръжено и фино царевично. Затова ги смесих :) Всъщност се получиха идеални. След като счупих първата бухта за да видя дали се е изпържила равномерно се успокоих, а и много се харесаха у дома.

Честит празник на всички, които обичат! :) И бъдете много обичани и вие! :)


Продукти: 125 г кисело мляко, 1/2 ч.л. сода за хляб, 1 яйце, 100-150 г от любимото ви саламурено сирене, брашно за меко и нелепнещо тесто. При мен 1 към 1 смес бяло пшенично и пълнозърнесто - ръжено плюс фино царевично до меко нелепнещо тесто, 1 с.л. водка или ракия*, олио за пържене

Яйцето се разбива в купа и към него се прибавя млякото с "угасената" в него сода. Разбърква се добре, добавя се сиренето, водката. Омесва се тесто, както казах трябва да е меко и нелепнещо с брашното.

Разточва се на кора с дебелина около 1 см и се изрязва на квадрати или формички по избор.


Пържат се в загрята мазнина докато станат златисто кафяви. Изваждат се върху домакинска хартия за да обере мазнината. Сервират се с допълнително сирене, пудра захар или сладко.

* Аз и друг път съм споделяла, но да кажа и сега. Слагам ракия или водка в тесто, което ще пържа. Преди много години (близо 15 като се замисля) го гледах по една сръбска телевизия. Жената правеше едни пържени плитчици и каза, че винаги слага алкохол, защото така тестото не поемало мазнина. И наистина е така.




0 comments:

Публикуване на коментар