Бананово брауни


Това брауни го правих вчера за колегите на половинката ми. Беше ми интересно да изпробвам рецепта за брауни в която се използва оризово брашно. Стана доста приятно. Ако трябваше пак да го правя сигурно бих добавила и някаква глазура за разкош.
Използвах уиски за ароматизиране. Прочетох, че въпреки, че уискито се прави от житни култури то е безглутеново заради дестилацията при, която се унищожават протеините от житото. Но бихте могли да го пропуснете.
Също ако имате проблеми с глутена внимавайте какъв бакпулвер използвате. Четете внимателно съставките. Специално за бакпулвера на Dr. Oetker пише, че сгъстителя е царевично нишесте, но ако му нямате доверие потърсете в био магазин такъв на който изрично пише, че е безглутенов.
У дома няма никой, който да е с непоносимост към глутена, но аз просто реших да опитам нещо различно.

Това брауни не е много сладко.

Статия за глутена за хората, които не са запознати.


Адаптирано от тук.


Продукти: 125 г краве масло, 100 г черен шоколад или шоколадов кувертюр, около 1 ч.ч. пюре от банани (това са два големи намачкани банани), ванилия, 20 мл уиски, 3/4 ч.ч. кристална захар (може да използвате и бяла и кафява - въпрос на вкус), 1 пак. бакпулвер, 50 г хубаво тъмно какао, 1 и 1/4 ч.ч. оризово брашно (бихте могли да го замените и с друго безглутеново брашно или ако нямате проблем с глутена да използвате пшенично), 1 голямо яйце
пудра захар за поръсване


Шоколадът и маслото се разтапят или на водна баня или в микровълновата на най-ниска мощност като през 15-тина секунди се разбърква. Оставя се настрани за да се охлади.
Фурната се загрява на 180 градуса. В тавичка 20 на 35 см се постила хартия за печене (ако искате да е по-тънко браунито използвайте малко по-голяма тавичка).
Намачканите банани се разбиват с тел заедно с уискито, захарта и ванилията. Добавя се яйцето и отново се разбърква добре. Прибавя се шоколадовата смес. И накрая сухите съставки.
Сместа се изсипва в тавичката и се заглажда. Пече се около 20-30 минути или докато забита клечка в средата излезне с няколко трохички полепнали по нея. Не препичайте защото ще стане твърдо и неприятно.

Оставя се да изстине върху решетка. След като изстине се наръсва с пудра захар и се разрязва на парчета.












0 comments:

Публикуване на коментар