Бърз ябълков сладкиш


Този ябълков сладкиш го знам от моя приятелка. След като тя го сподели го направих 4 пъти като последния удвоих дозата защото много им беше харесал.
Хубавото при него е, че може да се импровизира много с основната рецепта като се добавят допълнително продукти, но дори да си остане основната си е прекрасен и много вкусен. Другото хубаво нещо е, че е икономичен сладкиш и е с продукти, които обикновено имаме вкъщи.
А най-хубавото нещо е, че ако ни дойдат непредвидени гости можем да го спретнем за нула време и да ги впечатлим с простотата му, но прекрасния вкус.

Благодаря, Спаси, че го сподели!


Продукти: за тестото: 100 мл прясно мляко, 2 яйца, 130 г кафява захар, 60 мл олио, 2 - 3 ябълки, 150 г брашно, щипка сол, 1 пак. бакпулвер, канела
за крема: 1 яйце, 100 г кафява захар, 80 г разтопено масло
пудра захар за поръсване

Фурната се загрява на 180 градуса. Форма за торта/тарта се постила с хартия за печене - 20-22 см диаметър.
Брашното баклулветър и солта се пресяват в купа. Към тях се добавят яйцата и захарта, прясното мляко и олиото и се разбърква с лъжица докато се получи кексово тесто.

Тестото се изсипва в застланата с хартия тавичка. Ябълките се почистват от семенниците и обелките и се нарязват на едри парчета, които се подреждат върху сладкиша като лекичко се натискат. Сладкишът се поръсва с канела и се слага да се пече. Повтарям с канела! Не като мен с куркума!:D Както се вижда от снимката (само нея имам в суров вид) лекинко съм ръснала с куркума, веднага се усетих и взех правилното пакетче. На това му се казва заплес! :D
За щастие беше съвсем малко и не се отрази по никакъв начин :)


Сладкишът се пече около 30-40 минути или докато клечка забита в тестото излезне суха без полепнали трохички по нея.

Докато сладкиша се пече се приготвя крема. Всички съставки се разбъркват добре докато стане еднородна смес. Аз лично първоначално разбих с тел яйцето със захарта за да стане по кремообразно и добавих разтопеното, но поизстинало вече масло.

След като сладкишът е изпечен се изважда и залива хубаво с крема. Пече се още десетина минути. Отгоре се получава една много приятна коричка. Ако се пече повечко може да се изсуши.
Изважда се от формата (хартията се оставя по-дълга отстрани за да е удобно да се извади като се хване в двата края) и се оставя да се охлади върху решетка. Поръсва се с малко пудра захар след като е изстинал.

* Някои идеи за разнообразяване на този сладкиш:
- Веднъж сложих нарязан на дребно шоколад в тестото
- Може да се сложат сушени червени боровинки или стафиди върху сладкиша заедно с ябълките или пък в тестото
- Може да се добавят към тестото някакви нарязани ядки
* Когато правих двойната доза използвах форма за торта с диаметър 26 см. 26-28 е идеална.
Направете го както ви хареса :)








0 comments:

Публикуване на коментар