Тутманик със сирене


За съжаление нямам снимки на целия тутманик защото беше вече много тъмно и не ми се снимаше със светкавица. А и вкъщи веднага го нападнаха. Хареса ми, че и на другия ден си беше толкова мекичък колкото и вечерта докато го разчупвах топличък. Аз го опитах на другия ден, вече студен. Рецептата е на Таня от Рецепти прелитащи през океана. Аз направих половин доза защото сме само трима вкъщи и не исках да остава много.


Продукти: 1/4 ч.ч. кисело мляко, 1/2 ч.ч. топла вода, 1 яйце, 1 с.л. олио, около 2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 7 г суха мая (1 пакетче)

за пълнежа: 1 белтък и 1 ч.ч. натрошено сирене

2 с.л. разтопено масло за намазване на корите и 1 жълтък.

Маята със захарта, топлата вода и 2-3 с.л. брашно се правят на кашичка и се оставя настрани докато си удвои обема.

Брашното се пресява. Прави се кладенче и се замесва меко, гладко и нелепнещо тесто с яйцето, маяната смес, киселото мляко, солта и олиото. Оставя се да втаса в намаслена купа покрито със свежо фолио и кърпа.

След като е удвоило обема си се разделя на две части. Всяка част се разточва на правоъгълник около 25 на 35 см. Намазва се с масло и се поръсва със сиренето размесено с белтъка (на две части се разделя и пълнежа за двете рула). Навива се на руло и се реже на 6 части. Подреждат се на разстояние в тава с размер около 24-26 см и се оставя за около 50 минути да втаса. Намазва се с жълтъка разбит с мъничко мляко или вода.
Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса около половин час или до готовност.

Скоро мисля да го направя отново. Чудесен е!



0 comments:

Публикуване на коментар