Шоколадови пастички


Това са едни великолепни пастички. Лесни и много вкусни.


Продукти: за блата: 90 г шоколадов кувертюр, 6 с.л. краве масло, 1 ч.ч. захар*, 4 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер (10г), 2/3 ч.ч. вода, 5 с.л. хубаво тъмно какао

Няколко супени лъжици сироп от смокинови листа за сиропиране на долния блат.

За крема: 290 г заквасена сметана, 200 мл сладкарска подсладена сметана, пудра захар на вкус, ванилия

За шоколадовия ганаш: 200 мл готварска сметана (аз използвах животинска, но може и растителна), 150 г шоколадов кувертюр, 1 с.л. краве масло

За украса: парченца бял шоколад и пресни смокини


Фурната се загрява на 180 градуса. Хартия за печене се поставя върху голяма тавичка (аз използвах тази, която е към фурната ми - около 40 на 30 см е) и се намазва с малко олио.

Шоколадът и маслото се разтопяват или на водна баня или в микровълновата фурна на 400 вата (като се спира на 15-20 секунди за да се разбърка). Към шоколадовата смес се добавя захарта и се разбърква добре.

Яйцата се разбиват с миксер за 3-4 минути на висока скорост докато се сгъстят и удвоят обема си. Прибавят се към шоколадовата смес и се разбърква добре. Добавя се малко от брашното разбъркано с бакпулвера, разбърква се добре. След това се редуват водата и брашното. Накрая се добавя и какаото и се разбърква добре.
Сместа се разпределя в тавичката. Пече се около 20-30 минути или докато забодена клечка в средата излезне суха без полепнала смес по нея.

Оставя се да се охлади и след това се разрязва на две половини.

Заквасената сметана се разбърква с пудра захар на вкус. Добавят се ванилията и сладкарската сметана и се разбива докато сместа стане пухкава с твърди върхове.

Върху поднос се поставя първия блат. Сиропира се със смокиновия сироп и отгоре се изсипва почти целия крем (да останат 3-4 супени лъжици от него за намазване на втория блат. На снимките се вижда колко тъничко е намазан.

Кремът се разпределя по цялата повърхност на блата. Отгоре се покрива с втория блат. Намазва се с останалия крем.

Готварската сметана за ганаша се загрява и се сваля от огъня преди да кипне. Прибавя се начупения шоколадов кувертюр и маслото и се разбърква добре докато се разтопят напълно. Оставя се да изстине малко и след това се покрива сладкиша. След като изстине се покрива със стърготини от бял шоколад. Оставя се за няколко часа в хладилник и след това се реже на пастички с желания размер. Аз направих 12. Сервират се с резени смокини.






*Чаената чаша, която използвам е с 250 мл вместимост.

0 comments:

Публикуване на коментар