Манджичка с домати, чушки и яйца

Отново се сдобих с голямо количество червени чушки и домати и преди няколко дни случайно срещнах тази рецепта в Интернет. Реших днес да я опитам. Хареса ни. На мен май повечко. Малко наподобява на миш маш, но не съвсем.
Използвах печени белени чушки защото не обичаме да ядем люспички, обелих и доматите.
Рецептата е адаптирана от тук.



Продукти: 8 печени и обелени червени месести чушки, 6 средни розови домати (обелени и изчистени от семките), 1 голяма глава кромид лук, 2 големи скилидки чесън, 200 мл топла вода, 50 мл олио, сол на вкус (1 и 1/2 ч.л. сол при мен), 1 с.л. захар (за да убие киселия вкус на доматите), 4-5 яйца

магданоз за сервиране (по желание)

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в загрятото олио. След като поомекне малко се добавят нарязаните на едро печени чушки и се разбърква няколко минути непрекъснато. Добавя се водата и се захлупват с капак да се задушават. През това време се нарязват доматите. Аз нарязах половината на по едро, половината на дребно.
Скилидките чесън се нарязват на дребно.
Добавят се доматите и чесъна към чушките, прибавят се солта и захарта и се захлупват с капака. Оставят се да къкрят на бавен огън до омекване на всички зеленчуци.
След като соса се е посгъстил се правят "кладенчета" в сместа на няколко места и се чукват яйцата. Захлупват се с капака и се готвят още малко докато се сготвят. Аз нашите ги направих рохки защото така ги предпочитаме.

Сервират се поръсени с магданоз. И естествено добавих за "мезенце" на масата хубаво овче сирене.

Чудесна манджичка за изпращане на лятото. Лека, вкусна и питателна. ЧУдно ще върви с прясно изпечен уханен хляб.

0 comments:

Публикуване на коментар