Шоколадова торта


Тази тортичка я спретнах за 6 май, когато имах двоен празник. Стана много шоколадова, сочна и вкусна.
Блатовете направих по рецептата на тези кексчета.


Продукти:
за блатовете (Продуктите са за два блата за форма с 22 см диаметър): 1 яйце, 3/4 ч.ч. настъргана ябълка, 3/4 ч.ч. кисело мляко, 1/3 ч.ч. олио, 3/4 ч.ч. кафява захар, 1 ч.ч.* брашно, 1/2 ч.ч. горчиво какао, 1/2 ч.л. сода, 1 ч.л. бакпулвер, 1 пак. ванилия, 1 млечен шоколад нарязан на дребно,

за крема: 600 мл прясно мляко, 1 пудинг ванилия, 1 пак. ванилия, 125 г масло, 300 г млечен шоколад, 6 с.л. кафява захар

1 бурканче сладко от череши, 100 г нарязан на лентички бял шоколад.

Фурната се загрява на 200 градуса. В купа се смесват мокрите съставки като содата се "гаси" в киселото мляко. Добавят се сухите съставки и накрая се прибавя нарязаният шоколад на дребно. Изсипва се половината смес във форма с падащи стени. Добре е формата да е постлана с хартия за печене. Пече се 5 минути на 200 градуса и след това се превключва на 180 и се пече до готовност (забита клечка за зъби в блата трябва да излезне суха без полепнала смес).
Така се постъпва и с другия блат. оставят се да изстинат.

Приготвя се крема. В 100 мл прясно мляко се разтваря пудинга. В другото мляко (500 мл) се прибавя захарта и ванилията и се кипва. Прибавя се нишестената смес и се разбърква непрекъснато докато се сгъсти.
Сваля се от котлона и се добавят маслото и начупения шоколад. Разбърква се до пълното разтапяне.

Сладкото от череши се изсипва в тиганче и се загрява на котлона, прибавя му се около 50 мл вода и се оставя да покипи няколко минути за да се получи като сиропче.

Във формата за торта се слага първият блат, сиропира се със сладкото и се разпределят черешките от сладкото. Сиропира се и другият блат.
Върху първият се изсипва половината крем, слага се вторият блат и се разпределя останалия крем. След като изстине се украсява с белия шоколад и се оставя да престои в хладилника за едно денонощие.

След това се свалят стените.


0 comments:

Публикуване на коментар