Маслен хляб


Рецептата е на Ева Тонева за маслена погача. Аз обаче намалих дозата наполовина и я сложих в правоъгълна форма за хляб. Беше изключително вкусна, мекичка, миришеща на масло и деляща се на конци.

Продукти: 100 мл топла вода, 100 мл топло прясно мляко, 1 пак. суха мая (7 г), 1 с.л. мед, 1 ч.л. сол, 1 яйце + 1 белтък, около 500 г брашно + брашно за разточване.
за намазване: 70 г разтопено масло и 1 жълтък разбир с 1-2 лъжици прясно мляко.


Медът, маята, топлата вода и няколко лъжици брашно се разбъркват добре за да не станат бучки и се оставят настрана докато удвоят обема си.

В купа за месене се смесват солта и брашното. Прави се кладенче и се изсипват яйцата, прясното мляко и сместта с маята. Омесва се хубаво гладко тесто, което се поставя в намаслена купа и се оставя на топло за да втаса.

След като втаса тестото се разделя на 6 парчета.


Всяко парче тесто се разточва с диаметър около 20 см. Редят се едно върху друго като след всяко се маже обилно с масло. Последната кора се оставя без да се маже. Цялата "купчинка" се разточва на голяма кора тънка около половин см. Намазва се с масло. Реже се на триъгълници, които се навиват като кифлички и се редят във форма за хляб покрита с хартия за печене. Намазва се с масло и се оставя да втаса за половин час.

Фурната се загрява на 180-200 градуса. Преди да се пъхне във фурната хлябът се намазва с разбитото яйце. Пече се около половин час или до готовност. След изваждане от фурната се маже с масло и се покрива с кърпа.



0 comments:

Публикуване на коментар