Шоколадов кекс с майонеза


От много време го гледам този сладкиш из Интернет и все не мога да се престраша да го направя заради тая майонеза вътре. Понякога ми е трудно да приема някои неща първоначално, а и не обичам много майонеза. Но като видях страхотните снимки на Мина и си казах "Време е!". Изобщо не съжалявам, че го направих. Стана много пухкав и мекичък и сочен...
Не мога да повярвам, че няма яйца и масло в него.


Продукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кафява захар, 50 г какао (по рецепта са 40 г, но пакетчето беше от 50 г и не ми се оставаше в шкафа с 1 лъжица вътре и си го сложих цялото), 1 пак. бакпулвер (2 ч.л.), 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 200 г майонеза, 200 мл студена вода, 2 бр. ванилена захар, 1 с.л. настъргана портокалова кора

за заливката: 100 г черен шоколад и 50 г масло ( вкъщи видях, че съм купила шоколад който е 90 г и набързо импровизирах като добавих няколко шоколадови бонбона за да допълнят грамажа. бяха и с пълнеж от ванилов крем, та глазурата доби леко ванилов вкус. Добре се получи)


Смесват се всички сухи съставки в купа. Към тях се добавят водата и майонезата и се разбърква добре с лъжица докато сместа стане гладка и хомогенна.
Фурната се загрява на 180 градуса. Форма за кекс (20 см) се намаслява и се поръсва с малко брашно или какао. Сместа се изсипва вътре и се пече до готовност. Забодена клечка трябва да излезне суха, с малко трохички полепнали по нея, но да не е сурова смес.

Оставя се да изстине.

Шоколадът и маслото се разтапят в микровълнова или на водна баня. Шоколадовата смес се оставя за няколко минути да стегне леко и се залива кекса. Отгоре може да се украси с каквото ви душа иска. Аз използвах сушени червени боровинки.

0 comments:

Публикуване на коментар