Царевичен хляб със сирене и масло



Този хляб се получи след като не си преведох правилно една рецепта от гръцки език. И най-смешното е, че предната вечер преди да го направя търсих фино царевично брашно в 4 магазина докато намеря, а в крайна сметка изобщо не ми е трябвало. Усетих се, че съм направила грешка още след като видях тестото втасало. Изобщо не изглеждаше както очаквах, а и на пипане не беше това, което трябвапе да бъде. Но пък от маслото миришеше толкова вкусно. Маята също си беше свършила работата и тестото беше бухнало така хубаво. След като видях това се зачетох в рецептата и всъщност в нея си пишеше, че второто брашно не трябва да е царевично (пшенично, не царевично). Но няма значение, получи се много вкусен царевичен хляб, който си излапахме на обяд с голям кеф.

Продукти: 300 г брашно (пшенично, бяло), 300 г фино царевично брашно, 250 мл топло прясно мляко, 1 пакетче суха мая (или половин кубче прясна), 3 яйца, 125 г краве масло, около 300 г краве сирене, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол

Маята се разтваря с малко топло мляко и захарта и се оставя да шупне. Маслото се разтапя.
Брашното се пресява и се прави кладенче в средата. Меси се еластично тесто от брашното, 1 яйце и 1 жълтък, 3-4 с.л. разтопено масло, солта, и прясното мляко. Оставя се да втаса.

Сиренето се натрошава и се обърква с едно яйце.
Тестото се разделя на 4 части. Разточва се 1 топка на кора с диаметър около 25 см. Намазва се с масло и се поръсва със сирене. Разточва се втората топка тесто и се поставя върху наръсената със сирене, намазва се с масло и се наръсва със сирене. Така се процедира и с третата. Най-отгоре се поставя четвъртата кора, маже се с масло. Разточва се леко. реже се на ленти около 5 см. Всяка се усуква и се подреждат в тава. Намазва се отгоре с разбития жълтък. Оставя се за малко да довтаса. Пече се в загрята на 180 градуса фурна докато се зачерви.






Идеята е взета от тук. И понеже все пак съм му хвърлила око на този вкусен хляб ще го направя отново по оригиналната рецепта за да опитаме и нея.

0 comments:

Публикуване на коментар