Малинов чийзкейк за специален повод


Поводът е рожден ден :) На прекрасният съпруг на мама. Макар и да са далече от нас по традиция направих нещо сладичко за негово здраве. Жив и здрав да ни е! И много дълги години да ни радва всички!


Продукти:
за блата: 2 пакета бисквити. Използвах ето тези като едните бяха какаови, 125 г разтопено краве масло

за крема: 375 г крема сирене/ 3 пак./, 250 г маскарпоне, 250 мл подсладено кондензирано мляко, 100 г заквасена сметана, сокът от един лимон, ванилия, 2 пак. желатин, 500 г малини, захар ако ви е необходимо тъй като всеки има различен вкус.

за заливката: 500 г малини, 1/2 ч.ч. захар, 1 с.л. малиново нишесте


Бисквитите се смилат или настъргват/начукват до фин прах. Прибавя се разтопеното масло и тази смес се разпределя във формата за торта /моята е 26 см/. Оставя се в хладилник да стегне.

През това време се претриват малините (може да са пресни или замразени) през цедка. Реших да процедирам така за да може и моят любим да хапне, защото са му забранени всякакви плодове със семенца.

Разбиват се крема сиренето и кондензираното мляко на ниска скорост с миксер. прибавят се маскарпонето, ванилия, захар ако ви е необходимо, заквасената сметана и накрая лимоновия сок.
Желатина се накисва в 1 к.ч. вода и след като набъбне се разтваря на водна баня. Оставя се леко да позастине и след това внимателно се прибавя към сместа като се бърка непрекъснато за да не станат бучки.

Сместа се разделя на две. В едната част се добавя половината от малиновото пюре. Двете смеси се изсипват върху блата. може да се изсипят първо едната и след това другата и с вилица да се разбърка за да стане шарено. Или да се редуват черпак бяла, черпак розова.
Оставя се в хладилника за няколко часа докато стегне.

Приготвя се заливката от захарта, малиновото пюре и нишестето. оставя се да кипне докато започне да се сгъстява. Чийзкейка се залива с вече поизстиналата малинова смес.


0 comments:

Публикуване на коментар