Торта "Брауни"

Няколко дни след черешовия чийзкейк и рожденния ден на моята сестра дойде и моят ред да помъдрея с още една година. Като един любител на брауниса реших тортата ми да е с браунис блатове и шоколадов крем.

Рецептата прочетох ето тук. Моята нямаше как да стане на три етажа защото както казах и преди формата ми е по-големичка. Все се каня да си взема по-малка и все не се случва.
Някои неща не съм ги спазила точно, но в по-голямата си част е в оригинал.






Продукти: 250 г краве масло, 200 г шоколадов кувертюр, 2 и 1/2 ч.ч. захар, 5 яйца, 2 пак. ванилена захар, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 3/4 ч.л. сол

за крема: 600 г шоколадов кувертюр, 3 ч.ч. сладкарска сметана, 1/2 ч.ч. захар

100 г млечен шоколад за украса, настърган


Голямо предизвикателство беше тази торта защото точно този ден в който я правих беше много горещо и си спомням как ми се разтапяше шоколада по ръцете когато исках да поръся отгоре.

В дълбок съд се разтапят маслото и шоколада и се оставя за 10-15 минути да не е толкова горещо. Добавя се захарта, яйцата едно по едно като се разбърква добре след всяко едно. Добавят се брашното, солта и ванилията.

Половината смес се изсипва във форма за торта (26 см) покрита с хартия за печене и се изпича за 30 минути на 180 градуса. Забодена клечка в средата трябва да излезне чиста. Повтаря се процедурата и с останалата смес. Оставят се двата блата да изстинат и през това време се приготвя крема.

Загрява се сметаната и се сваля от огъня преди да кипне. Добавя се натрошеният на парчета шоколад и захарта и се разбърква добре докато се разтопи и смеси със сметаната добре. Премества се в дълбока купа и се оставя в хладилника за няколко часа като от време на време се разбърква. Разбива се с миксер докато се сгъсти и пак се поставя в хладилника.

Първият блат се поставя в тортена чиния, покрива се с крем, отгоре се поставя другия блат и се разпределя останалия крем. Отгоре се поръсва с настърган млечен шоколад.

2 коментара:

  1. Обичам Брауни! Тази тортичка изглежда превъзходно!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря много! Беше много вкусна и сега не бих простила на едно парченце :)

    ОтговорИзтриване