Тутманик без втасване





Открих този прекрасен тутманик ето тук. В сайта е описано как се прави стъпка по стъпка. Изключителен е на вкус! Благодаря за хубавата рецепта :)

Продукти: приблизително килограм брашно, 1 кубче мая или 2 пакетчета суха, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 4 яйца, 250 мл хладка вода, 400 г сирене, 100 г мазнина (използвах 80 масло и 20 свинска мас)

Маята, захарта, водата и част от брашното се смесват - да се получи кашичка с гъстотата на боза и се оставя 10-15 минути да се надигне.
В купа се изсипва част от брашното, прави се кладенче и се добавят 3 яйца + 1 белтък (жълтъка се отделя за намазване на тутманика), солта, сместа с маята и се замесва гладко меко тесто.
Мазнината се разтопява. Тестото се разточва на квадрат с 2 см дебелина. Намазва се с масло и се поръсва с 1/3 от натрошеното сирене. Сгъва се във формата на "пощенски плик" и се разточва отново, процедурата с намазването с масло и поръсването на сирене се повтаря. След това отново като след третото сгъване не се разточва, а се поставя в намаслена тавичка с отворите надолу. Нарязва се на квадрати и се намазва с разбития жълтък.
Пече се в предварително загрята фурна на 150-170 градуса до готовност.

0 comments:

Публикуване на коментар