Торта "Йогурт" с червени плодове




Бяха ми останали малко червени плодове във фризера и исках да ги употребя вече, защото съвсем скоро идва новото зареждане за предстоящата зима и реших да е торта йогурт. Много ми е любима, а и отдавна не бях правила. Напоследък все наблягаме на шоколадови и какаови сладкиши.
Продукти за блата: (аз дълго време се чудих дали да е един и всъщност първо забърках смес за един, после обаче реших че искам да са два... и тъкмо бях измила всички съдове и се наложи да изцапам всичко за още една доза тесто :) )
6 яйца, 160 г брашно, 180 г кристална захар, ванилия.

Тестото си е пандишпаново. Отделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват на твърд сняг. Жълтъците на гъст крем със захарта. Внимателно се прибавят белтъците към жълтъците и накрая се добавя и пресятото брашно(което също се разбърква много внимателно с дървена лъжица). Намаслява се форма за торта и се набрашнява. Сместа е за 2 блата. Пекат се на 180 градуса до зачервяване. Отделят се да изстинат.

Продукти за крема: 500 мл сладкарска сметана, 1 голяма кофичка заквасена сметана, 1 пак желатин, 1/2 бурканче домашно сладко от ягоди, малини и рабарба (може да използвате каквото сладко обичате)

През това време се накисва 1 пак желатин в 30 мл вода. Като набъбне се загрява на водна баня докато се разтвори напълно. Разбива се сладкарската сметана до гъсто и към нея се добавя заквасената. Разбиването с миксер продължава. Когато желатинът е започнал лекичко да застива (но не трябва да е започнал да се желира) се изсипва при сметаната като се разбива непрекъснато. Сместа се разделя на 2 и към едната се добавя половината сладко и се разбърква добре.

Във форма за торта с подвижна стеничка се поставя първият блат. Намазва се обилно със сладко и отгоре се намазва кремът със сладкото. Отгоре се поставя другият блат. Намазва се също със сладко и отгоре се покрива с бялата сметана.

За украса: 500-600 грама червени плодове по избор. Аз използвах малини, червен и черен касис и черни череши.

300 мл сок от някакъв компот + 50 мл сироп от нар, 2 пак. желатин за желатиновата заливка

желатинът се накъсва в 60 мл вода докато набъбне, загрява се на водна баня и му се добавят соковете. Разбърква се добре докато се разтвори напълно. Докато застива се подреждат плодовете отгоре.

Накрая се залива внимателно и желатиновата смес и се поставя в хладилник.

2 коментара:

  1. Много свежа идея. Определено ще приложа този крем за торта. Успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря и се радвам, че Ви е харесала!

    Поздрави,
    Галка

    ОтговорИзтриване