Козунак 2





Тази рецепта ми я продиктува мама от някаква гръцка книга. Беше рецепта за кифлички и кошница от козуначено тесто. Аз не успях да се справя с кошничката. Не я оплетох хубаво, още повече че правих опитите в малките сутрешни часове и ми се спеше. И след като част от стените на кошничката се смъкнаха реших, че другото тесто ще го направя на малки козуначета във тавичка за мъфини. Мисля, че не избрах и правилната основа за кошницата... не знам, ще направя пак опит някой ден, защото е много красива и страхотна идея, особено за подарък.

Продукти*: 3 пакетчета суха мая (Или 100 г жива), 1 ч.ч. топла вода, 2/3 ч.ч. сметана, 1 ч.ч. захар, 1 л. сол, 1/2 ч.ч. разтопено масло, 2 яйца + 2 жълтъка, 2 с.л. портокалова кора, 6-7 ч.ч. брашно
Аз добавих и 1 ч.л. махлепи.

разбит белтък, захар, бадеми и стафиди за поръсване

Захарта се разтопява в сметаната. Маята се разтваря заедно с 1 лъжица захар, солта и мъничко брашно на кашица малко по гъста от боза и се оставя да удвои обема си. Замесва се тесто без да се прибавя маслото. Не трябва да е много меко, но и не трябва да е много твърдо. След като се омеси се доомесва с маслото. По стените на купата се слага масло и започва да се прибира към средата като пакетче. и така се процедира докато се използва цялото масло. Поставя се в намаслена купа да втаса. Поне час на топличко. За да удвои обема си. След като втаса тавата за мъфини се намаслява с масло. Откъсват се топчета и се навиват на охлювчета във формите за мъфини. Отгоре се намазва с белтък и се поръсва със захар, стафиди и бадеми. Оставят се още малко да втасат и се Пекат до готовност. Като се вкара клечка трябва да излезне суха, без полепнало тесто.

* Това е цялата доза, както е в книгата. Аз работих с половин.
** В оригиналната рецепта има продукти за пълнеж и/или поръска на козуначените кифлички - 1/2 ч.ч. орехи, 1/3 ч.ч. захар, 3 с.л. масло, 1 с.л. лимонова кора, 1/2 ч.ч. коктейлни череши. Но аз не използвах тази поръска защото нямах орехи и черешки :)

0 comments:

Публикуване на коментар