Сладки Вая



Тези сладки опитах тази година докато бях в Германия. Останах очарована. Много ароматни и се топят в устата. Мама поиска рецептата от шефката си, която е гъркиня и ето вече мога да си ги правя сама.


за тестото: 1 ч. портокалов сок (може да е прясно изтискан, може и сок от кутия), 1 ч. олио, 1 ч.л. сода и брашно за меко тесто.

Замесва се тестото, трябва да е меко и да не лепне.

за пълнежа: счукани орехи примесени с канела и карамфил

за сиропа: 2 ч. захар + 2 ч. вода + ванилия

Откъсват се топчета колкото орех, които се разплескват на кръгчета, в средата се поставя от пълнежа и се сгъва на две. Сладките се пекат до златисто.

Пускат се хладки във врящия сироп докато поемат достатъчно сироп, но така че да не се разкиснат.

*Използвам ч.ч. от 250 мл.

0 comments:

Публикуване на коментар