Постни лозови сармички



У дома всички освен мен обожават лозови сармички. И днес реших да се опитам да направя. В мазето имам няколко буркана с лозови листа които трябва да изразходвам и реших да зарадвам близките си. Мисля, че като за първи път се справих добре със свиването им. Първата беше потресаваща обаче :D

Πродукти: 1 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 2 моркова, 200 г гъби, няколко стръка зелен лук (аз си купувам лятото и си замразявам нарязан във фризера), черчен пипер, черен пипер и сол на вкус, 1 кафена чаша олио

Сгорещява се малко олио и се запържват настърганият кромид лук и морковите - също настъргани. Добавя се зеленият лук (нарязан на дребно), гъбите също нарязани на дребно и накрая измития ориз. Запържва се докато стане прозрачен и му се наливат 2 ч.ч. вода + олиото. Оставя се на бавен огън да къкри докато ориза поеме течността. Добавят се подправките на вкус и се отстранява от огъня.

На дъното на тенджера се нареждат лозови листа. Отгоре се подреждат сармичките. Върху тях слагам няколко листа и чиния, която да ги притиска за да не се разтворят. Доливат се 2 ч.ч. вода. Сармичките се варят 30тина минути на слаб огън за да не загорят отдолу.

Сервират се с кисело мляко с копър, може и чесънче да се прибави.

2 коментара:

  1. Е такива с гъби не съм ял.Трябва да накарам жената да се потруди над тая рецепта.

    ОтговорИзтриване
  2. Дано Ви харесат. Аз често слагам гъбки на зелевите сармички. И понеже реших и тези да направя постни реших да им сложа и на тях.
    Хубав уикенд!
    Галка

    ОтговорИзтриване