Торта "Гараш"




Много исках да направя торта Гараш, много ни е любима на всички вкъщи. Но нямах време да правя пет блата, да отделям толкова много време и т.н. Бях си набелязала тази рецепта http://www.zvezdev.com/bg/recepta-id-421/ и вчера реших да я пробвам. Никога преди това не съм правила тази торта по този начин. Винаги я правя като блатовете са само от белтъци, захар и орехови ядки и ми се стори странно да слагам и част от крема вътре. Получи се много приятна, въпреки че няма особено вкус на торта Гараш, а по скоро на брауни. Но рецептата е хубава. Аз направих малко промени, никъде не открих орехи из магазините в квартала и трябваше да използвам бадеми и лешници и направих и шоколадова заливка отгоре.

Продукти: 7 яйца, 1 ч.ч. пудра захар + 3 супени лъжици, 200 г меко масло, 300 г смлени бадеми и лешници, 50 г тъмно горчиво какао, 1 ванилена захар
за заливката: 2 черни шоколада (200 г) и 50 г масло
за кроканта: 1 ч.ч. смлени лешници и 1 ч.ч. захар на кристали

В тиган се разтапя захарта на карамел на средна температура и след като добие златист цвят се смесва със смлените лешници. Обърква се добре и се изсипва в тавичка покрита с хартия за печене за да може впоследствие да се натроши след като стегне и изстине.

Разбиват се белтъците на сняг. Разбиват се жълтъците на крем и се добавя размекнатото масло. Когато сместа стане хомогенна се добавят пудрата захар и какаото на прах. Прибавя се ванилената захар и се отделят 4-5 препълнени супени лъжици от крема. Към останалия крем се добавят разбитите белтъци и се разбъркват внимателно с дървена лъжица. Добавят се и смлените ядки. Сместа се изсипва във форма за печене покрита с хартия за печене и се пече на средна температура около час.

След като блатът изстине отгоре се намазва с крема. През това време сме разтопили и маслото и шоколада на водна баня и се покрива върху крема. Кроканта се начуква с дървен чук на ситно и се поръсва върху шоколадовата глазура. Тортата е готова за консумация след като престои няколко часа.

1 коментар: