Соленки с мляно месо и лук


За тестото:

2 кафени чашки прясно мляко (хладко), 3 с.л. олио, 1 ч.л. оцет или лимонов сок, половин кубче мая, половин лъжичка сол, 1 ч.л. захар, брашно колкото поеме за меко тесто.

За пълнежа:

50 г сирене, 250 г мляно месо, 1 ч.л. доматено пюре, чубрица, кимион, 1 белтък, черен пипер

кашкавал за поръсване и жълтък за намазване на соленките.

В две супени лъжици олио се задушава настъргания или нарязан на много ситно лук, домабя се месото. Когато стане ронлива смес се добавят и останалите продукти без белтъка. След като позастине малко се добавя и той.

От брашното и другите продулти се замесва меко тесто. Разделя се на 2 топки. От едната се разточва правоъгълна кора около 2-3 мм и се изрязват 3 ленти по 10 см. Половината смес се разпределя върху тях и се навиват на тънки рула, които се режат на 2-3 см и се подреждат в намаслена тавичка покрита с хартия за печене. Намазват се с разбития жълтък с малко прясно мляко и се поръсват с кашкавал. Пекат се в умерена фурна до зачервяване.

Втората топка се разделя на 3 по малки топки. Всяка от която се разточва на кръг със същата дебелина и се разделя на 8 триъгълника. В широката им част се поставя по малко от сместа и се завиват на кифлички. Процедурата с жълтъка и кашкавала се повтаря и при тях. Пекат се до зачервяване.

Снимки по късно :)

0 comments:

Публикуване на коментар